Eigen pagina-verwijzing: Terug naar de oorsprong
www.weikopiebes.nl
Een origineel kado als aardigheidje nodig?
P A S F O T O B O E K J E S
A D V E R T E N T I E
P A S F O T O B O E K J E S
Een serieus en origineel kado nodig?
S C H I L D E R I J E N
A D V E R T E N T I E
S C H I L D E R I J E N
resultaat


Simpel even opnieuw een stoel stofferen.
En verven.
Dat valt nog niet mee.
Hieronder volgen de genomen stappen:
Beginsituatie
1. Haal de sierspijkers en nagels uit de zitting. Ik heb ze eruit gewipt met een schroevendraaier en - zo nodig - getrokken met een waterpomptang. De 60 siernagels en 35 nagels hebben me zo'n 20 minuten beziggehouden.
Waarschuwing: houd de andere hand niet in de buurt en richting van de schroevendraaier en sierspijker en nagels in verband met het uitschieten van de schroevendraaier.
Voor de hergebruikers onder ons: zet 2 schaaltjes en prullebak naast je en gooi de goede siernagels en nagels in de schaaltjes en de kromme/kapotte in de prullebak.
resultaat

2. Haal de sierspijkers en nagels uit de rugleuning. De 80 siernagels en 15 nagels hebben me zo'n 12 minuten beziggehouden.

3. Verwijder het stof.
resultaat

4. Verwijder de losse opvulonderdelen.
resultaat

5. Verwijder de nagels uit het jute. De 50 nagels zaten behoorlijk vast en het duurde zo'n 25 minuten.
resultaat

6. Verwijder het jute.
resultaat

7. Verwijder het opvulmiddel. Het lijkt op een soort hooi. Maar in 1920 gebruikten ze natuurlijk nog geen schuimrubber. Ik heb de volgende laag maar eerst even schoongezogen.
resultaat

8. Verwijder de nagels uit het laatste laag jute. De 40 nagels waren simpel te verwijderen en het duurde zo'n 6 minuten.
Verwijder het jute.
resultaat

Ik wist natuurlijk al, dat de veren van deze stoel niet helemaal meer goed zaten. Daarom moest ik dus de hele zitting verwijderen. Omdat je er anders niet bij kunt. resultaat

9. Verwijder de kapotte onderdelen van de zitting (touw en veerhouders)
Vervang de kapotte veerhouders door nieuwe en trek de veer weer in de houder. Buig hiervoor de veerhouder een beetje open, zodat er een hoek ontstaat van minder dan 90 graden, waar de veer achter blijft haken. Op de veer staat een grote trekkracht, dus het kost enige moeite om deze terug te krijgen in de houder.
resultaat

10. Plaats de metalen verbindingselementen terug om de veren op hun onderlinge plaats te houden. resultaat

11. Vul alle gaten op met een houtvulmiddel (bijvoorbeeld kneedbaar hout). Laat voldoende tijd drogen. Repareer zo nodig de rest van het hout.
Waarschuwing: Denk hierbij aan een goed geventileerde ruimte of doe dit buiten.
resultaat

12. Repareer de touwconstructie met nieuw touw. De lengte van het touw is ruim 3 maal de lengte van de breedte van de stoel. Haal zonodig de grotere nagels - waar het touw om heen gaat - iets omhoog. Na afloop alle nagels weer goed vastslaan. resultaat

13. Lijm zo nodig de losgeraakte houtverbindingen met houtlijm. Laat dit onder druk voldoende tijd drogen (ruim een uur). resultaat

14. Het houten gedeelte van de stoel schuren. Ben je zo'n 15 minuten mee bezig. resultaat

En nu kunnen we eindelijk beginnen waar het om te doen was.


15. Verven. Met één stoel ben je zo'n 23 minuten bezig. (Ik heb met 0,25L verf, 5 stoelen en een tafel kunnen schilderen (1 laag).) Laat het verf goed uitharden.
Laat de stoel dus een volle dag met rust. Het zou jammer zijn als het nieuwe stof toch nog besmeurd raakt, omdat er ergens bij een naad nog wat verf niet helemaal droog en hard is.
Waarschuwing: Denk hierbij aan een goed geventileerde ruimte of doe dit buiten.
resultaat

16. Breng de eerste laag jute aan op de zitting. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Gebruik hiervoor de nagels die je bewaard hebt.
Zorg ervoor dat je binnen de ruimte blijft waarvoor deze laag bedoeld is. Vouw de jute naar boven toe. (zie foto) Zet eerst de achterste gedeelte vast. Eerst in een hoek en daarna strak in de andere. Zet vervolgens de voorste gedeelte vast. Druk de veren een beetje in, zodat er spanning komt (of leg er iets zwaars op). Zet dan strak de voorste hoek vast en daarna strak in de andere. Nagel vervolgens (steeds halverwege) de zijkanten (om en om) vast. Blijf de jute strak trekken.
resultaat

17. Breng de eerste laag schuimrubber aan op de zitting. (bijvoorbeeld de oude vulling, past altijd) resultaat

18. Breng de tweede laag jute aan op de zitting. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Gebruik hiervoor de nagels die je bewaard hebt.
Zorg ervoor dat je binnen de ruimte blijft waarvoor deze laag bedoeld is. Dat is dezelfde als van de eerste laag. (Voel de nagels van de vorige laag, om niet op dezelfde plek nog een keer een nagel te willen slaan.) Vouw de jute naar boven toe. (zie foto)
Zet eerst de achterste gedeelte vast. Dit komt ruim over de eerste laag heen. Eerst in een hoek en daarna strak in de andere. Zet vervolgens de voorste gedeelte vast. Ook dit komt ruim over de vorige laag heen (of zelfs aan de onderkant van de stoel). Zet dan strak de voorste hoek vast en daarna strak in de andere. Nagel vervolgens (steeds halverwege) de zijkanten (om en om) vast. Blijf de jute strak trekken.
resultaat

19. Breng de tweede laag schuimrubber aan op de zitting. Deze laag komt ruim om de stoel (voor en achter). De zijkanten moeten echter binnen de ruimte blijven, waar straks het stof wordt genageld. resultaat

20. Breng nu het stof aan op de zitting. Dit duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Het stof is ruim geknipt. (centimeters over aan beide kanten.)
Gebruik hiervoor de nagels en siernagels die je bewaard hebt. Of nieuwe siernagels als nieuw moet lijken.
Zorg ervoor dat het stof naadloos aansluit op het hout. Voor deze siernagels is een aparte houtriggel gereserveerd. Deze riggel is dus zonder gaatjes, omdat deze gevuld zijn met bijvoorbeeld kneedbaar hout. Anders springen de siernagels er makkelijk weer uit of worden de siernagels tijdens het hameren in een richting gezet waar het niet moet.
Vouw het stof van te voren naar binnen toe, zodat het past.
Houd ook het patroon van het stof in de gaten, zodat dit recht en gecentreerd is en blijft.
Zet (met nagels) eerst de achterste gedeelte vast aan de onderkant van de stoel. Eerst in een hoek en daarna strak in de andere.
Zet vervolgens de voorste gedeelte vast, ook aan de onderkant. Zet strak de voorste hoek vast (strak in de riggel) en daarna strak in de andere (ook strak in de riggel, maar ook aan de voorzijde). Nagel vervolgens om en om de voorkant en de achterkant (steeds halverwege) vast. Blijf het stof strak trekken. Nagel vervolgens (steeds halverwege) de zijkanten (om en om) vast met siernagels.
Blijf het stof strak trekken. Dit doe je door de siernagels een beetje schuin het hout in te slaan.
Je bepaalt het punt waar de siernagel erin moet. Vervolgens laat je de kop tegen het omhooggaande stof rusten. De siernagel staat dan schuin. En dan rustig met kleine tikjes slaan. Met de laatste tik sla je de siernagelkop horizontaal.
resultaat

In dit voorbeeld wordt gewerkt met stof met een patroon dat rechtop moet staan aan voor- en achterzijde van de rugleuning. Werk je met effen stof of met een patroon waar geen boven of onderzijde in zit, dan is dit een stuk eenvoudiger om aan te brengen.
Je kunt dan de voor- en achterzijde van de rugleuning uit één stuk stof aanbrengen.

21. Breng nu het stof aan op de voorkant van de rugleuning. Dit duurt ongeveer 50 minuten. Het stof is ruim geknipt. (Centimeters over aan beide zijkanten. Meet voor de bovenkant van het stof tot enkele centimeters door naar de achterkant. zie foto)

Zorg ervoor dat het stof naadloos weer aansluit op het hout.
Vouw het stof van te voren naar binnen toe, zodat het past.
Houd ook het patroon van het stof in de gaten, zodat dit recht en gecentreerd is en blijft.
Houd ook alvast rekening met het aansluitpunt op de achterkant van de rugleuning, zodat het patroon van het stof straks mooi aansluit.

Aangezien de rugleuning aan de voorkant hol is, moet het strak gezet worden aan de onder- en bovenkant.
Zet met een siernagel eerst aan de voorkant de hoeken (zo strak als mogelijk, niet trekken) vast. Zorg ervoor dat het patroon gecentreerd is.
Zet dan met een paar nagels de onderkant vast aan de achterkant van de rugleuning. (Deze nagels worden weer verwijderd, dus niet te vast erin slaan.) Zet dan de bovenkant strak vast met nagels ook weer aan de achterkant van de rugleuning. Doe dit ongeveer een centimeter verder naar beneden, dan waar straks de achterzijde wordt bevestigd.

Nagel vervolgens (steeds halverwege) de zijkanten (om en om) vast met siernagels.
Blijf het stof strak trekken.
Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel siernagels je gebruikt. Zie de twee laatste foto's hiernaast. De laatste heeft nog een extra siernagel, halverwege.

resultaat

resultaat

resultaat

resultaat


22. Breng nu het stof aan op de achterzijde van de rugleuning. Dit duurt ongeveer 50 minuten. Het stof is ruim geknipt. (Centimeters over aan alle kanten. Meet voor de bovenkant van het stof tot aan het aansluitingspunt.)

Zet de bovenkant van het stof vast met nagels op het aansluitpunt (zie foto). Merk op dat het stof binnenste buiten en op de kop is. Houd hierbij rekening dat je het stof nog naar binnen moet vouwen. Dus sla niet te dicht bij de zijkant al nagels.
Vouw nu de zijkanten naar binnen en zet de bovenkant vast met een siernagel.
Haal de paar nagels onderaan (van het stof van de voorzijde van de rugleuning) los. Zet vervolgens het stof (van de achterzijde, waar we nu mee bezig zijn) met een aantal nagels aan de onderkant strak vast. Bedenk hier twee rijtjes. Eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Deze nagels komen aan de voorkant. (Straks wordt het stof van de voorkant hierover heen gelegd en worden de nagels op de achterkant geslagen.)
Nagel vervolgens (steeds halverwege) de zijkanten (om en om) vast met siernagels.
Blijf het stof strak trekken.
Ook hier geldt natuurlijk weer dat je zelf bepaald hoeveel siernagels je gebruikt. Al is het mij wel opgevallen dat, des te meer siernagels je gebruikt, des te moeilijker het wordt, het op het oog een rechte lijn te krijgen.
resultaat

resultaat

resultaat


23. Tenslotte gebruiken we nagels om de voorkant van de rugleuning onderaan vast te slaan. Zoals gezegd leggen het stof over die van de achterzijde en slaan de nagels vast in ons denkbeeldinge achterste rijtje.
Eindresultaat:
Tijdsoverzicht voor vijf stoelen:
Avond:
Zitting ontnagelen: 1 uur 40 min.
Rugleuning ontnagelen: 1 uur
Avond:
Jute ontnagelen: 2 uur 5 min.
Jute ontnagelen: 30 min.
Avond:
vervangen onderdelen: 2 uur
Reparatie hout: 1 uur
Avond:
Reparatie touw: 1 uur 20 min.
Lijmen houtconstructie: 25 min.
Wachttijd: 5 uur
Avond:
Schuren: 1 uur 15 min.
Verven: 2 uur
Wachttijd: 24 uur
Avond:
Jute nagelen: 1 uur 15 min.
Jute nagelen: 2 uur 5 min.
Schuimrubber knippen: 25 min.
Dag:
Stof meten/knippen: 30 min.
Stof zitting nagelen: 6 uur 40 min.
Stof meten/knippen: 30 min.
Dag:
Stof rugleuning voor nagelen: 4 uur 40 min.
Stof meten/knippen: 30 min.
Stof rugleuning achter nagelen: 4 uur 40 min.

Totaal: 34 uur 30 minuten.
Ik heb dit verdeeld over negen dagen.
resultaat
Vond u deze informatie zinvol en nuttig en bent u er iets wijzer van geworden? Laat het me even weten.