Artikelen over Scheren
Bron: De Volkskrant
ISAN: 930316 90 4011 13 1 2
Taal: Nederlands
Datum: 19930316

Scheermes als condoom

Scheermes met afbreekbare sluiting.

Hoe bang moet de kappersklant zijn voor aids? Doodsbang, volgens de firma Ben Shalom. Daarom verkoopt de ondernemer 'het condoom onder de scheermessen'. Speciaal voor kappers.
De klassieke scene van een heer met witte cape, die door de kapper met snelle halen van zijn stoppels wordt ontdaan, is uit het Nederlandse kappersbeeld verdwenen. Messen gebruikt de kapper alleen nog om haren uit de nek te scheren. Bij dames en bij heren.
Die messen, waarschuwt Ben Shalom, zijn gevaarlijk. Een druppel bloed van klant x, en klant y kan de virussen van hepatitis B of aids in zijn nek krijgen. Bloedt y ook, dan is de kans op besmetting aanwezig. Het is een oud verhaal. De Kappersbond en de Nationale Commissie Aids-Bestrijding waarschuwden al jaren geleden dat ook in het kapperbedrijf goede hygiŽne belangrijk is. Houdt latex handschoenen, alcohol (70 procent) en wegwerpmesjes binnen handbereik, adviseert een folder die de twee organisaties speciaal voor de kappers maakten. De kans dat iemand via een scheermes besmet wordt, is klein. Carla van der Wijden, arts bij de Nationale Commissie Aids-Bestrijding, onderstreept dat hygiŽne belangrijk is, maar waarschuwt tegelijk tegen onnodige angst.
De kans dat het aids-virus via het kappersscheermes wordt overgedragen is niet zo groot. De besmettingskans via een dikke, holle injectienaald - die vele malen gevaarlijker is dan een scheermes - is niet meer dan 0,3 procent. Hoe gevaarlijk een scheermes precies is, weet Van der Wijden niet. In het internationale medische tijdschrift The Lancet is vorig jaar een geval beschreven van overdracht via een scheermes dat twee broers samen gebruikten. Verder is er niets over gevaar van scheermessen bekend.

De RazeorAid's van Ben Shalom is afkomstig uit IsraŽl. Daar zijn wegwerpscheermessen in de kapsalon verplicht. Directeur Gideon Schory is verbaasd dat in Nederland, 'dat voorloopt op het gebied van aidsbestrijding', geen wetgeving bestaat over het kappersmessen. Volgens Schory is het in de meeste kapperszaken gebruik om hetzelfde mes voor meerdere klanten te gebruiken.
Een woordvoerder van de Algemene Nederlanse Kappersorganisatie heeft geen idee hoe kappers in de praktijk werken. Hij wijst op de goede adviezen die de kappers krijgen, maar of zij die ook uitvoeren, weet hij niet. Een werknemer van een Amsterdams bedrijf voor kappersbenodigdheden vermoedt dat in de meeste kapsalons meerdere malen nekken worden uitgeschoren met hetzelfde mes. Vervanging gebeurt pas, denkt zij, als het mes bot is. De verkoop van de losse wegwerp is zo laag dat het onwaarschijnlijk lijkt dat de meeste kappers voor elke nieuwe nek een schoon mes pakken.
De RazeorAid's, die 36 cent per stuk kosten, zijn van wit plastic gemaakt. Het mesje is door een veiligheidszegel gesloten. Bezorgde klanten kunnen hun kapper vragen in hun bijzijn het zegel te verbreken, zodat zij zeker weten dat het mes geen andere nek beroerde.

XvG
Trefwoord:
Scheerapparaat
Scheren
Veiligheid