Artikelen over Scheren
Bron: Algemeen Dagblad
ISAN: 930505 90 4035 03 6 3
Taal: Nederlands
Datum: 19930505

NADER
BEKEKEN

door Paul Hovius

Over het natscheren van damesbenen

Kunnen de heren al sinds oudsher met water en kwast aan de slag om ongewenste haargroei te bestrijden, recentelijk hebben twee fabrikanten die een naam op het gebied van het scheren hebben hoog te houden, een natscheersysteem voor vrouwen op de markt gebracht. Daarbij gaat het om de Ladyshave Aqua van Philips en de Gillette Sensor for women.
De vrouw die zich wil ontharen, heeft vele mogelijkheden tot haar beschikking, waarvan het elektrisch scheren, het gebruik van ontharingscrèmes, mousses en harsen als ook epileren en elektrolyse de bekendste zijn. Niet specifiek vrouwelijk, maar wel praktisch is natuurlijk het scheermesje. Even het been laten weken in het warme water, waardoor huid en haren zachter worden, wat schuim erbij, het mesje er over en...glad.
De afgelopen weken vroeg ik aan enige tientallen vrouwen of en zo ja hoe zij zich schoren en of zij iets zagen in nat scheren. Geen wetenschappelijk verantwoorde enquete, maar persoonlijk marktonderzoek met de natte vinger.
Conclusie één: Het onderwerp is nog niet van alla taboes ontdaan.
Conclusie twee: de reacties zijn even verschillend als er vrouwen zijn.
'Met een scheerapparaat onder de douche? Belachelijk,' zei de een verwerpelijk. 'Hartstikke geinig. Dat ga ik meteen kopen,' zei de ander enthousiast.
De echte ontharingsdeskundigen wezen op de Verenigde Staten waar natscheren door vrouwen sterk in opmars is.
En toen kwam begin april Gillette Sensor for women in de winkels. Zoals dat in de pr-taal heet 'Ontwikkeld door een vrouw, voor een vrouw'.
Introductieprijs tot en met 31 mei f9,95, daarna f12,95. Een houder met vijf mesje komt op f9,50.
Na de achtste winkel waarin ik 'uitverkocht' kreeg te horen, kan echter worden geconcludeerd dat Gillette een marketingmisser heeft gemaakt. De vraag is veel groter dan ooit werd vermoed en klaarblijkelijk is het produktie-, distributie- en verkoopapparaat daar door overvallen. Navraag leert dat er in drie weken tijd 'veel meer dan 150.000 exemplaren' zijn verkocht. Uiteindelijk, in winkel nummer elf, lukt het een Gillette for women te kopen.


De Gillette Sensor for women (boven) en de Ladyshave Aqua van Philips
Min of meer tegelijkertijd komt Philips met de Ladyshave aqua. Een oplaadbaar of op wegwerpbatterijen werkend scheerapparaat, dat zowel onder de douche als droog is te gebruiken. Afhankelijk van het type loopt de gemiddelde winkelprijs uiteen van f79,- voor het eenvoudigste tot f149,- voor het meest luxueuze type.
Ook Philips meldt zo'n grote belangstelling 'dat nog niet alle orders van afnemers zijn verwerkt'.
Tijd voor de praktijktest. Plaats van handeling: de douche. Mijn rechterbeen laat ik kennis maken met de Ladyshave aqua, het linkerbeen is voor de Gillette. Beide apparaten kun je met natte handen goed vasthouden. Het scheerblad van de Ladyshave aqua kan worden ingesteld op twee standen: een voor de gevoelig plaatsen en een voor die plekken waar de huid meer kan verdragen.
Al snel blijkt dat de Ladyshave aqua prima functioneert. De lange haren zijn een gewillige prooi voor de vaste tondeuses. Eventuele stoppels neem ik met het scheerblad onder handen. Het werkt snel en gemakkelijk. Het andere been is met de Gillette de prooi van het betere handwerk. De scheerkop met daarin de 'onafhankelijk verende dubbele mesjes', laat zich eenvoudig op de houder klikken. Op een stripje boven de mesjes zitten 'aloë en vochtinbrengende bestanddelen die de huid tijdens het scheren verzachten en glad maken. Daardoor wordt irritatie van de huid voorkomen', aldus Gillette. Het kan aan mij liggen, maar ik merk daar niets van. Ook met de Gillette is het ontharen een fluitje van een cent. De echtgenote die even de pet van onafhankelijke jury opzet, stelt vast dat beide benen even glad zijn. Concluderend: beide produkten voldoen uitstekend. Eerlijk gezegd kan ik mij niet voorstellen dat een vrouw met zo'n alternatief voor handen toch zou kiezen voor pijnlijker toestanden als harsen of epileren.
Toch nog één nadeel van natscheren. Op een gegeven ogenblik loopt het water uit de douchebak niet meer weg. Het afvoerputje zit vol met haren.

Informatie: Philips Consumentenbelangen, tel. 06 8406 (20 cent per minuut); Gillette Nederland, tel. 070 898.02.22.
Trefwoord:
droogscheerapparaat
natscheerapparaat