Artikelen over Scheren
Bron: Trouw
ISAN: 930625 90 4023 07 2 3
Taal: Nederlands
Datum: 19930625


In de Drachter scheersalon testen dagelijks 24 mannen de nieuwste scheerapparaten.

FOTO TON BROEKHUIS

Proefsalon voor scheerapparaten

door Hans de Preter

DRACHTEN - Het ruikt er naar frisse aftershave en aan de muur hangen grote spiegels, maar daarmee houdt de vergelijking met een kapperszaak toch wel op.

De Drachter scheersalon, waar dagelijks vele kinnen worden geschoren, ademt de sfeer van een rustig onderzoeksinstituut waar medewerkers zich bedachtzaam bezighouden met de wetenschap. En dat is de salon dan ook: een onderzoeklaboratorium waar medewerkers van Philips op de meest doorwrochte wijze de baardgroei te lijf gaan. Iedere dag scheren zich er minstens 24 medewerkers van de Philips-vestiging in Drachten, waarna hun gladde kinnen met behulp van de meest moderne apparatuur minitieus worden geïnspecteerd. Daarbij gebruiken de proefpersonen verschillende scheerapparaten voor de linkerkaak en voor de rechter. Zelfs een vernuftige camera en een computer worden ingezet om de kaakpartijen te inspecteren en metingen te verrichten aan stoppels van de mannen die zich er scheren.

Maar niet alleen modernste technologie wordt van stal gehaald voor objectieve metingen, ook worden de mannen ondervraagd naar hun scheer-ervaringen. "Hoe voelt de huid nu aan? Is er sprake van irritatie?" zijn vragen die de mannen dan gesteld krijgen, voordat ze gladgeschoren en voorzien van een geurtje het vertrek verlaten. In Drachten wordt alles wat de wetenschap te bieden heeft, van stal gehaald om onderzoek te doen. Zo heeft men er de beschikking over een objectieve huid-irritatiemeter. Ook wordt rekening gehouden met de luchtvochtigheid: in warme, vochtige landen reageert de huid anders. "Wij willen scheerapparaten maken die tot tevredenheid stemmen en die het scheercomfort verhogen. Men scheert zich om zich verzorgd te voelen", vertelt Dries Reeder. Hij is hoofd van de afdeling waar hij en negen medewerkers de nieuwe scheerapparaten onderzoeken, die in de fabriek in Drachten worden gefabriceerd zullen gaan worden. "De scheerapparaten moeten niet alleen glad scheren, ze moeten ook goed te hanteren zijn. Ze moeten er aantrekkelijk uitzien om je gezicht mee aan te raken. Ze moeten een moderne uitstraling hebben. En mannelijk", aldus Reeder.

In Drachten heeft Philips twee salons ingericht voor de proefpersonen. Er is een gewone scheersalon, waar medewerkers van Philips zich dagelijks scheren en vervolgens vragen beantwoorden. Daarnaast is er de zogenaamde marathonsalon. Er komen dagelijks gemiddeld zo'n tachtig mannen. In totaal heeft men een bestand met ongeveer 300 mensen die min of meer regelmatig komen. In deze salon onderzoekt men hoe de apparaten zich houden bij frequent gebruik. Naast het onderzoek in de beide salons heeft Philips in Drachten ook nog eens 3000 scheerapparaten uitgezet bij mannen in heel Nederland die zich er een tijdje mee scheren, waarna ze over hun ervaringen worden ondervraagd. Overigens gaat het niet alleen om wat mannen vinden: uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de scheerapparaten door vrouwen cadeau wordt gedaan. Dus ook de manier waarop de vrouw tegen het apparaat aankijkt, is van belang. Vrouwen kunnen er zelf ook belang bij hebben dat mannen zich goed scheren. Al zijn er tegenwoordig steeds meer mannen met een stoppelbaardje van enkele dagen: ook daarvoor zijn inmiddels nieuwe scheerapparaten ontworpen. "Dat zijn baardtrimmers met instelbare zoomtrimmers", vertelt de heer Reeder, met een blik op de stoppelbaard van de fotograaf.

Het eerste roterende scheerapparaat van Philips dateert van 1939. Sindsdien zijn er vele discussies gevoerd over de vraag wat nu gladder scheert: een mesie of een scheerapparaat. Maar bij Philips is men er van overtuigd dat het pleit nu wel beslecht is in het voordeel van het scheerapparaat. Maar ter wille van de objectiviteit en het onderzoek scheren zich dagelijks in Drachten ook mannen met water, mes en scheerzeep. Overigens worden ook de scheerapparaten van de concurrentie zorgvuldig getest en onderzocht. "Dat wij hier zo intensief onderzoek doen, heeft te maken met het feit dat er telkens nieuwe scheerapparaten op de markt komen. Vroeger kwam er om de drie jaar iets nieuws.
Tegenwoordig heb je de meest uiteenlopende scheerapparaten. Je hebt ze met batterijen oplaadbaar, een netapparaat of scheerapparaten geschikt voor verschillende netspanningen. In vergelijking tot vroeger maken de nieuwe types minder lawaai en scheren ze gladder. Het huidcomfort is groter. Je kunt ze instellen op zacht scheren of agressiever, dat wil zeggen dat ze dieper scheren. Daarbij moet de huidirritatie minimaal zijn. Voor al deze types zijn er verschillende modellen. In totaal zijn er inmiddels circa 350 modellen op de markt" aldus de heer Reeder.
Reeder werkt inmiddels tien jaar in de scheersalon en het bevalt hem goed. Momenteel is hij druk bezig met onderzoek naar een nieuwe generatie scheerapparaten. "Het is de vertaling van de techniek naar de wensen van de gebruikers die dit werk spannend maakt. Je vertaalt techniek naar emoties van mensen. Je bent zowel met alfa- als betawetenschap bezig", aldus Reeder.

Krijg je geen beroepsdeformatie, in die zin dat je er onbewust voortdurend op let of andere mannen zich wel glad hebben geschoren?
Reeder dacht: "Ik let inderdaad wel op de baardgroei van andere mensen, maar het hoort erbij. Op familiefeestjes praat je heus wel over andere zaken. Dan ben je die baarden zo weer vergeten."


Trefwoord:
Droogscheren
Onderzoek