Artikelen over Scheren
Bron: De Groninger Dagblad : Veendam
ISAN: 931127 90 4133 27 1 6
Taal: Nederlands
Datum: 19931127
Klassiek ontwerp

Scheren een bloedserieuze zaak


Scheerapparaat van Wilkinson Sword ontworpen door Kenneth Grange.

Foto: Bert Jippes

Scheren is voor de meeste mannen een uiterst ernstige zaak waar niet om te lachen valt. In een onderzoek dat een aantal jaren geleden werd uitgevoerd is dat duidelijk geworden. Daarbij werd onder meer gevraagd of mannen gebruik zouden maken van een nieuwe uitvinding die scheren overbodig zou maken. Nog geen vier procent van de ondervraagde mannen wilde dat. De dagelijkse scheerbeurt is onderdeel van de mannenwereld en die laten ze zich niet afpakken. De manier waarop dat scheren gebeurt is zeer persoonlijk. Er zijn mannen die zweren bij een electrisch apparaat waarvan Philips er in de laatste tientallen jaren miljoenen heeft gemaakt. Om te beginnen met één scheerkop en (voorlopig) eindigend met drie roterende mesjes.

Scheermes
Andere mannen geven de voorkeur aan nat scheren en op die markt zijn de laatste jaren de nodige ontwikkelingen te bespeuren. Het oorspronkelijke aan twee kanten snijdende veiligheidsmesje dat in de plaats kwam van het uitklapbare scheermes, viel in de jaren zeventig in ongenade toen Bic als eerste het eenzijdige scheerkopje gevat in kunststof, op de markt bracht. Een wegwerpdingetje dat naar de vuilnisbak werd verwezen als het bot werd. Al snel deden ook de grote jongens op deze markt, Gilette en Wilkinson Sword mee. Er kwamen systemen waarbij alleen de scheerkopje vervangen moesten worden en het handvat vaker gebruikt.
De nieuwe modellen volgden elkaar met bijna voorspelbare regelmaat op. Dubbele mesjes, verende mesjes, lubrication strips en mesjes met dunne staaldraadjes erover als extra bescherming tegen snijwondjes.
Bij al die modellen ging de aandacht vooral naar de mesjes en het scheerkopje. Aan de vormgeving van het handvat werd nauwelijks tijd besteed. Totdat Wilkinson Sword ontwerper Kenneth Grange vroeg een nieuw scheermes te ontwerpen. Hij lapte een diepgeworteld vooroordeel in de scheerbranche aan zijn laars. Dat vooroordeel verbood het de kleur rood in verband met scheren te brengen omdat die kleur associaties met snijden en bloed zou oproepen. Grange tekende de Protector met een bloedrood en uiterst elegant handvat. En Wilkinson Sword verkoopt dat mes nu bij duizenden. Evenals de andere modellen die al langer in het assortiment zitten.
Aan het milieuprobleem: al die wegwerpmesjes komen op onze vuilnisbelt terecht wordt door nog maar weinig fabrikanten gewerkt. Terwijl er wel mogelijkheden zijn. Het keramische mesje doet dan zijn intrede. Daar kan een man zich dertig keer langer scherp mee scheren dan met een metalen mesje. Het scheerapparaatje wordt daardoor wel wat kostbaarder want het ruwe keramische materiaal waar het mesje van gemaakt wordt, kost rond de driehonderd gulden per kilo. Japanse fabrikanten experimenteren er al mee.
(Jan v K)
Trefwoord:
Scheerapparaat
Scheren