Artikelen over Scheren
Bron: Groninger Dagblad
ISAN: 971122 90 4178 01 1 3
Taal: Nederlands
Datum: 19971122
Klassiek ontwerp

Philishave meest succesvolle electrische scheerapparaat


Het meest succesvolle elektrische scheerapparaat is de Philishave. De bedenker ervan is Alexandre Horowitz. Die introduceerde in 1939 voor het eerst een roterend snijmesje. Inmiddels zijn er ruim 320 miljoen exemplaren van geproduceerd. Eind jaren dertig bestonden al wel zogenoemde droogscheerapparaten. Die werkten echter allemaal volgens het tondeuseprincipe waardoor ze behoorlijk trilden.
De in Delft afgestudeerde Horowitz, destijds al een van de toonaangevende medewerkers van het Natuurkundig Laboratorium van Philips bedacht dat hij dit kon verhelpen door het mesje in één richting te laten draaien.
Om dat te bereiken rolde hij de tondeuse als het ware op, zoals hij zelf zei.
De Philishave, toen nog in de vorm van een staaf, was daarmee geboren. Later volgde het Eitje. In totaal heeft het elektronicaconcern ongeveer 475 verschillende typen op de markt gebracht. De productie, die aanvankelijk in Eindhoven plaatsvond, is nu geconcentreerd in Drachten en bedraagt ongeveer 8,5 miljoen stuks per jaar.
Prof. ir. Horowitz was van 1958 tot 1974 als hoogleraar Productontwerp en Mechanische constructie verbonden aan de Eindhovense universiteit. Hij heeft 136 patenten op zijn naam staan. Kenmerkend voor de meeste van zijn uitvindingen is de eenvoud.


Reclame-uiting voor het eerste model Philishave, het begin van een serie met meer dan 475 verschillende modellen.

Foto: DGP

Ook zijn grote dadendrang is opmerkelijk. Horowitz, over wie talloze kleurrijke verhalen de ronde doen, richtte meerdere ondernemingen op om zijn bedenksels daadwerkelijk te produceren. Zo startte hlj in zijn woonplaats Nuenen een bedrijf om wattenstaafjes te produceren met een door hem ontwikkelde machine. Het is wereldwijd een van de toonaangevende producenten in deze branche geworden.
De technische duizendpoot, die in 1982 overleed, was ook betrokken bij de ontwikkeling van de variabele transmissie door middel van een duwband.
Ook ontwikkelde hij een systeem om de stabiliteit van kraanschepen te verbeteren. Kort na de Tweede Wereldoorlog startte hij het bedrijf Polynorm, dat zich lange tijd bezig hield met het produceren van gestandariseerde pre-fab woningbouw. Zijn meest succesvolle uitvinding is echter de Philishave.

Trefwoord:
Droogscheerapparaat