Na een lange nachtrust en een lekker ontbijtje, konden we er weer tegenaan. Haithabu, he're we come!
Haithabu
Tegen halftien draaiden we weer de parkeerplaats van het museum op. We waren niet eens de eersten.
Een paal met daarop runentekens, was de eerste kennismaking.
Vervolgens liepen we langs een bijzondere parkeerplaats en daarna konden we een kaartje voor het museum kopen en dit Wikinger Museum Haithabu betreden.
Van de 133 genomen foto's, zijn er een kleine 20 algemene foto's geplaatst. Het grootste gedeelte zal gebruikt worden voor het "Ontdekking van de Vrije Friezen"-verhaal. Dit geldt trouwens ook voor het bezoek van andere musea (10) en kerkgebouwen (20).
We krijgen bij binnenkomst meteen uitleg over prangende vragen als "Hoe verliep de reis tussen de Noord- en Oostzee?", "Maakte men gebruikt van wielen?". Daarna gaat de tentoonstelling in op andere vragen, zoals: "Hoe weefde men in die tijd?", "Hoe zag het handelsdorp Haithabu eruit en hoe ontwikkelde dit dorp zich?", "Hoe smeedde men?", "Wat staat er op de runenstenen?", "Wat heeft men zoal in de grond gevonden?", "Hoe ging men met de doden om?", "Waarheen gingen de reizen zoal?" en dan natuurlijk ook "Waarmee reisde men?"
Anderhalf uur later kwamen we flabbergasted weer buiten en hadden we een sterke behoefte aan een cappuccino. Dit konden buiten op het terras nemen, met het uitzicht op het Haithabu-dorp, het buitenlucht museum:
Het meer Haddebyer Noor, met hieraan het Haithabu Museum en haar Openlucht museumdorp Haithabu of Hedeby.
Het Haithabu handelsdorp.
|
Na deze herstelpauze en het opnemen van de omgeving, gingen we richting het museumdorp.
Een kleine wandeling over de opgeworpen verdedigingsdijk bracht ons 10 minuten later in het dorp. Hier konden we zien hoe het er zo'n millennium geleden aan toe ging.
Haithabu is een zeer grote stad aan het einde van de wereldzee, wordt rond 965 opgeschreven door de Arabische kroniekenschrijver Ibrahim ibn Ahmed At-Tartûschi of Abraham ben Jakob in zijn reisverslag over Haithabu.
Weiko betreedt het dorp over de houten weg.
Deze houten weg doorkruist ook het dorp. Halverwege overbrugt het het zoetwaterbeekje dat het dorp voorziet van fris zoet water.
|

Dit herinneringsmonument met runenschrift staat in het dorp op een hoek van de weg naar de aanlegsteiger in het Haddebyer Noor.
Weiko op de steiger in het Haddebyer Noor.
|
De begrippen groot en stad zijn voor ons heden ten dage andere grootheden dan dat ze in die tijd waren. Maar het is wel fijn om zulke ijkpunten te hebben om deze begrippen in die tijd goed te begrijpen.
Ook dienen we wat we nu op het openluchterrein zien met 100 te vermenigvuldigen. De kleine 10 woon- en werkobjecten die hier nagebouwd staan, geven een mooi beeld hoe men leefde en werkte. In elk gebouw kan men de slaap (en nauwelijks woon) plaatsen zien en daarnaast er ruimte voor werkzaamheden: smid, houtbewerker, wapenmaker, bakker, slager, huidenbewerker, schoenmaker, leerbewerker, vlasbewerker, wever, kleibewerker, pottenbakker, bot-, hoorn- en geweibewerking en vinden we de gebruikte gereedschappen. In sommige gebouwen zien we ook een wasruimte en stallen. Tussen de gebouwen door lopen we op een trottoir van hout. Alsof je over een steiger loopt. Maar zo zorgde men ervoor dat ze altijd droge voeten hielden in deze enigszins drassige omgeving. Achter sommige gebouwen kunnen we nog ruimte vinden voor moestuinen en kleinvee.
Via de hoofdstraat kan men naar de aanlegsteiger in het meer lopen. Aan het begin van dit pad staat ook weer een runensteen. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe hier de schepen, van diverse grote, aanlegden om hun goederen te brengen en nieuwe kwamen halen.
Weiko en Heleen nemen beiden plaats op de voorzittersstoel in het raadskamerhuis.
|

Weiko bekijkt een rookkamer/rokerij.
Handelaren openen hun werkplaats en winkel.
|
(Over een rechthoekig marktplein heb ik hier niets kunnen vinden. Wel de bij de Friezen gebruikelijke hoofdstraat (de oeverstraat) die parallel loopt aan de oever. Deze is kennelijk later bebouwd met andere kavelvormen tussen de hoofdstraat en het intussen verder verwijderde oeverlijn.)
Grappig om te zien dat de gebouwen ook eigenlijk al vakwerkhuizen zijn.
Een aantal kooplieden kwamen aan en begonnen met hun ingepakte verkooppunt los te maken. Da's nog een hele klus. Eerst alle lappen samen met de balken uit- en omhoog klappen, en de zijlappen zelfs helemaal weghalen. Vervolgens alle koopwaar uitstallen. Eerst de dierenvellen uitleggen. Verkooptafel installeren. Alle losse goederen op de tafel uitstallen (zo merk je dat dit woord vroeger toch een heel andere lading had). Ook werd er koopwaar aan de balken gehangen en uiteindelijk komt er een metaalgieterij tevoorschijn, om straks weer hamers van Thor te reproduceren.
Op de terugweg liepen we nog even langs het openluchttheater om dit te bekijken.
Daarna hebben we in de museumtuin geluncht, binnen was het in het restaurant bloedheet geworden, waarna we meteen door konden naar de museumwinkel, waar we al het een en ander hadden zien liggen.
Wikingergold auf Hiddensee / Barbara Armbruster, Heidemarie Eilbracht. - Archäologie in Mecklenburg-Vorpommern 6. - Rostock : Hinstorff Verlag, 2010. - ISBN 978-3-356-01393-1
Auf den Spuren der Wikinger und Slawen : 36 Ausflüge in die Vergangenheit / Claudia Banck. - Theiss. - ISBN 978-3-8062-1844-2
Die Welt der Wikinger / Arnulf Krause. - Frankfurt/New York : Campus Verlag, 2006. - ISBN 978-3-593-37783-4
Geo Epoche : Das Magazin für Geschichte. - Die Wikinger, nr. 53, 2-2012. - ISBN 978-3-652-00072-7
Haithabu : ein Handels- und Gewerbezentrum der Wikingerzeit / Hildegard Elsner. - (Begleitheft). - Schleswig : Archäologisches Landesmuseum der Christian-Albrechts-Universität, 1988
Runendenkmäler in Schleswig-Holstein und in Nordschleswig / Wolfgang Laur. - 2. Auflage. - Schleswig : Archäologisches Landesmuseum in der Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloß Gottorf, 2009
Der Prahm aus dem Hafen von Haithabu : Beiträge zu antiken und mittelalterlichen Flachbodenschiffen (= Haithabu Wrack 4) / Klaus Brandt und Joachim Kühn (Hrsg.). - Wissenschaftliches Kolloquium des Archäologischen Landesmuseum in der Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloß Gottorf. Schleswig 16.-17. November 2002 (= Schriften des Archäologischen Landesmuseums in der Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloß Gottorf durch Claus von Carnap-Bornheim). - Neumünster : Wachholtz Verlag, 2004. - ISBN 3-529-01872-4
Haithabu : Fernhandelszentrum zwischen den Welten : Begleitband zur Ausstellung im Wikinger Museum Haithabu / Birgit Maixner. - Schleswig : Archäologisches Landesmuseum in der Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloß Gottorf, 2010
Tijdens het uitzoeken van deze documenten ontstond er een gesprekje met een andere bezoekster. Ze kon wel redelijk iets van het Nederlands verstaan, omdat ze vrienden in Nederland had. We kwamen op het plat-duuts. Nu moest ze net als ik toegeven, dat we het zelden spraken, maar toen ik een paar zinnetje Gronings sprak, stond ze toch wel verbaasd te kijken, dat ze het redelijk kon volgen. Test geslaagd.
Na dit fraaie voorbeeld, waarom dit taalgebied ook door de Nederlandse overheid gesteund moet worden, gingen we afrekenen bij de kassa, waar ze weer eens blij werden van een "grootinkoper". Vijf kilo zwaarder liepen we naar de auto terug. Ochtend geslaagd.
Sleeswijk
We reden de stad in en parkeerden de auto op de weg langs het meer, al begrepen de parkeerverboden niet echt. Maar er stonden meerdere auto, dus dat zal vast wel goed zitten. We gingen naar Tourist info om o.a. te vragen waar we fietsen konden huren voor de volgende dag (Dannewerk naar Hollingstedt). Om niet voor verrassingen komen te staan liepen we naar het fietsverhuurbedrijf om ons te laten informeren. Nou, dat zit wel snor. Bij Fahrradverleih Röhling kun je van alles huren. Zelfs mobiele sauna's. Onze fietsen zouden vanaf 9 uur voor ons klaar staan.
We liepen terug door Nordenholmstraße en kwamen uit op een plein Südernholmstraße, wat geen plein is, maar een plaats waarop een kerkje met een keurig verzorgd kerkhof staat.
Het verhaal van Holm gaat over het eiland Holm - wat het tot voor 'kort' was. Het zal me niet verbazen wanneer de Knud-Laward-Straße voorheen water was. De geschiedenis van Holm is meer dan 1000 jaar oud, dus dit komen we vast nog wel tegen.
We liepen het zijstraatje 'Fuß am Holm' om een blik over het Schlei te kunnen werpen.
Hier hebben we even rustig op een bankje gezeten en onze gedachten laten dwalen over wat we hier zoal zien: Een vrouw op haar terras op de eerste verdieping, waarvan de palen bijna in het water stonden. In de schaduw van dit terras stond een kinderwagen met hierin een baby, dat lekker lag te slapen. Broertje en zusjes speelden op het ministrandje met de minigolfjes die op het strandje klotsten. Moeder begroette en ander, net aangekomen moeder. Haar kinderen speelden meteen het spel mee en er was een hoop spetter en spatterplezier.
Aan fresco's geen gebrek in de Sint Petri Dom van Sleeswijk. De beelden komen ons inmiddels bekend voor.
|

Ook de gallerijen aan de tuinzijde bevatten fresco's. Deze worden nu schoongemaakt en hersteld.
|
Wij stapten weer op en gingen richting kerk, om te kijken of we daar naar binnen konden.
En dat was mogelijk. De eerst genomen foto bericht over het volgende geschiedenisgebeuren: Koning Abel, opvolger van zijn broer Erich, overleed op 29 juni 1252 in een strijd tegen de Friezen bij Oldenswort. Het lijkt erop dat we weer voldoende aanknopingspunten hebben. Maar de rondgang was nog maar net begonnen. In deze hoge Dom was het tamelijk donker. De fresco's waren soms moeilijk te zien en dit komt natuurlijk ook de hoogte. Alle benodigde objecten en schilderingen hebben we ook hier weer kunnen bewonderen, de zegeningskruizen, Bijbelverhalen, wapens van 'belangrijke' mensen, Altaar in het koor. Wat wel opviel is dat er geen graven op de vloer zichtbaar zijn. Dit zal ons nog vaker opvallen in de meeste kerken in het huidige Duitsland. 48 foto's later verlieten we weer deze kerk.
Na de kerk liepen we door naar de huidige haven en gingen nog wat drinken op een terrasje. Verzadigd van deze geslaagde dag liepen we terug naar de auto en reden terug naar ons landhuis, waar we heerlijk vis (zalm en matjesfilet) gingen eten.
Na het eten nog even heerlijk buiten gezeten met een Weißen en de gescoorde documenten van vandaag.
|
|
Een cappuccino op terras van het museum Haithabu.
Weiko maakt een foto van het meer Haddebyer Noor.
Vergezicht van het openluchtmuseum.
Parkeerplaats bij het museum Haithabu.
Bestijging van de verdedigingswal (onderdeel van Dannewerk) op weg naar het openlucht gedeelte van het museum.
Na een wandelingetje van een klein kwartiertje bij het openlucht gedeelte van het museum.
De zwaluwen hebben het druk met het voeren van hun jongen en vliegen af en aan.
Heleen dwaalt over het openlucht theatergebied.
Het openlucht theatergebied.
|
|
De Sint Petri Dom van Sleeswijk.
Kapel van het kerkhof te Holm (Sleeswijk).
Aan de Fuß am Holm bij het Schlei.
Fuß am Holm.
Haven van Sleeswijk.
Weiko op een terras bij de haven van Sleeswijk.
|
|